Η μεγάλη κοιλία είναι το κύριο σημείο στο οποίο πέπτεται η τροφή που έχουν καταναλώσει τα μηρυκαστικά.
Οι μικροοργανισμοί της μεγάλης κοιλίας συνθέτουν το μικροβίωμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη παραλλακτικότητα. Αναλυτικότερα αποτελείται από βακτήρια, πρωτόζωα, αρχαία και μύκητες τα οποία είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την πέψη της τροφής αλλά αποτελούν και τα ίδια τροφή για τον ξενιστή, δηλαδή το μηρυκαστικό ζώο (Newbold and Ramos-Morales, 2020). Το είδος της τροφής, συμπυκνωμένη ή χονδροειδής, η μεταξύ τους αναλογία (συμπυκνωμένες : χονδροειδείς) τα διατροφικά πρόσθετα (προβιοτικά, πρεβιοτικά), η γενετική του ζώου, τα πρώτα στάδια της ζωής του ζώου (απογαλακτισμός, διατροφικά πρόσθετα στο εναρκτήριο μίγμα και ανάπτυξης) αλλά και ο καιρός είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του μικροβιώματος, θετικά ή αρνητικά (Fonty and Chaucheyras-Durand, 2006, Sanjorjo et al., 2023).
Οι ζύμες είναι ευρέως αποδεκτές και χρησιμοποιούνται εκτενώς παγκοσμίως. Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται είναι η πρόληψη διαταραχών του μικροβιώματος της μεγάλης κοιλίας και πιο συγκεκριμένα αυτές που σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση συμπυκνωμένων ζωοτροφών. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η οξέωση της μεγάλης κοιλίας, η οποία προκαλείται από την υπερ-κατανάλωση εύκολα ζυμωμένων υδατανθράκων και προκαλεί πτώση του pH από τις φυσιολογικές του τιμές (5,8 – 7,0) σε < 5,8 υποκλινική οξέωση και < 5,2 κλινική οξέωση (Nocek, 1997). Το σημαντικότερο ρόλο για την πρόκληση της οξέωσης παίζει το γαλακτικό οξύ (Owens et al., 1998). Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες ζύμες, όλες βασισμένες στο είδος Saccharomyces cerevisiae: 1) ζωντανή ζύμη, προϊόντα τα οποία περιέχουν ζωντανά κύτταρα Saccharomyces cerevisiae σε υψηλή συγκέντρωση, που έχουν απομονωθεί από το θρεπτικό υπόστρωμα στο οποίο καλλιεργήθηκαν. 2) Αδρανοποιημένη ζύμη, η οποία είναι το θρεπτικό υπόστρωμα στο οποίο καλλιεργείται η ζωντανή ζύμη, μεταβολίτες ζύμης (κυτταρόπλασμα) και προϊόντα ζύμωσης (ένζυμα, αμινοξέα, οργανικά οξέα και βιταμίνες), και μπορεί να είναι εμπλουτισμένη με λειτουργικούς υδατάνθρακες όπως β-γλυκάνες και μαννανο-ολιγοσακχαρίτες (Fonty and Chaucheyras-Durand, 2006).
H ζωντανή ζύμη δρα ως εξής:
1) προάγει την ανάπτυξη των βακτηρίων τα οποία καταναλώνουν γαλακτικό οξύ (όπως τα Megasphaera elsdenii και Selenomonas ruminantium) καθώς παρέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα, πεπτίδια, βιταμινές και οργανικά οξέα απαραίτητα για την ανάπτυξη τους (Chaucheyras et al., 1996, Fonty and Chaucheyras-Durand, 2006, Beev et al., 2007, Patra, 2012, Habeeb, 2017).
2) ανταγωνίζεται τα βακτήρια τα οποία παράγουν γαλακτικό οξύ (Streptococcus bovis) χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους υδατάνθρακες, όπως είναι τα σάκχαρα και έτσι βοηθούν στην μείωση του παραγόμενου γαλακτικού οξέος (Chaucheyras et al., 1996). Ακόμα, η ζωντανή ζύμη καταναλώνει οξυγόνο το οποίο βρίσκεται στη μεγάλη κοιλία και έτσι προάγει την ανάπτυξη των κυτταρινολυτικών μικροοργανισμών, οι οποίοι αποδομούν τις χονδροειδείς ζωοτροφές (Fonty and Chaucheyras-Durand, 2006).
Αντίθετα, η αδρανοποιημένη ζύμη, παρέχει ένα μίγμα θρεπτικών συστατικών τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών της μεγάλης κοιλίας και έτσι βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης τροφής, καθώς και της πεπτικότητας των ζωοτροφών. Ως εκ τούτου το ζώο έχει στη διάθεση του περισσότερα θρεπτικά συστατικά, λόγω της υψηλότερης πρόσληψης τροφής αλλά και της υψηλότερης πεπτικότητας αυτών (Habeeb, 2017, Dias et al., 2018b, a). Οι αλλαγές στην ζύμωση στην μεγάλη κοιλία οι οποίες οφείλονται στην αδρανοποιημένη ζύμη είναι:
- Aύξηση των κυτταρινολυτικών βακτηρίων, τα οποία αποδομούν τις χονδροειδείς ζωοτροφές.
- Aυξημένη πέψη των χονδροειδών ζωοτροφών.
- Aυξημένη κατανάλωση του γαλακτικού οξέος από τα βακτήρια της μεγάλης κοιλίας.
- Yψηλότερη παραγωγή προπιονικού οξέος στη μεγάλη κοιλία και πιο σταθερό pH.
Όλα τα παραπάνω πραγματικά βελτιώνουν τις ζυμωτικές διαδικασίες στη μεγάλη κοιλία και έχουν μια μεταβολική επίδραση στο ζώο ή βελτιώνουν την πρόσληψη τροφής (Habeeb, 2017, Dias et al., 2018b, a).
Στην Αφοι Δρουμτσέκα χρησιμοποιούμε μία από τις κορυφαίες αδρανοποιημένες ζύμες της αγοράς στα προϊόντα μας για μηρυκαστικά ζώα, με υψηλή συγκέντρωση σε μεταβολίτες ζύμης (κυτταρόπλασμα), προϊόντα ζύμωσης (ένζυμα, αμινοξέα, οργανικά οξέα και βιταμίνες), β-γλυκάνες και μαννανο-ολιγοσακχαρίτες (MOS). Παράγεται από καλλιέργεια υψηλής καθαρότητας ζύμης (Saccharomyces cerevisiae) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλκοόλης. Κατά την διαδικασία παρασκευής της πραγματοποιείται αυτόλυση της ζύμης (55°C, pH: 4,5). Συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή μεταβολιτών ζύμης (κυτταρόπλασμα) και προϊόντων ζύμωσης (ένζυμα, οργανικά οξέα, αμινοξέα και βιταμίνες) υψηλής διατροφικής αξίας και συγκέντρωσης. Τα τελευταία εμπλουτίζονται με λειτουργικούς υδατάνθρακες μαννανο-ολιγοσακχαρίτες (MOS) και β-γλυκάνες. Περιέχει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κύτταρα Saccharomyces cerevisiae ανά γραμμάριο προϊόντος σε απενεργοποιημένη μορφή και αποτελεί ιδανική τροφή για το μικροβίωμα της μεγάλης κοιλίας των μηρυκαστικών.
Τα αποτελέσματα της είναι:
- Με την βοήθεια των άμεσα διαθέσιμων μεταβολιτών ζύμης και των προϊόντων ζύμωσης, διεγείρει την δραστηριότητα των κυτταρινολυτικών βακτηρίων προάγοντας τις συνθήκες ανάπτυξης της μικροχλωρίδας της μεγάλης κοιλίας των μηρυκαστικών οδηγόντας σε αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και του σωματικού βάρους. Παράλληλα, διεγείρει την ανάπτυξη βακτηρίων που καταναλώνουν το γαλακτικό οξύ προλαμβάνοντας το φαινόμενο της οξέωσης.
- Με την βοήθεια των β-γλυκάνων και των μαννανο-ολιγοσακχαρίτων προάγει την ακεραιότητα του εντέρου και την ανοσορύθμιση των ζώων με αποτέλεσμα την μείωση της συγκέντρωση της αφλατοξίνης Μ1 και τον αριθμό των σωματικών κύτταρων στο παραγόμενο γάλα.
Ακόμα χρησιμοποιούμε θερμοσταθερή ενεργή ζύμη Actisaf® Sc 47 (Saccharomyces cerevisiae NCYC Sc 47 STD / CNCM I-4407), της Phileo Lessafre μία από τις κορυφαίες και πιο εκτενώς μελετημένες ενεργές ζύμες της αγοράς (Ferraretto et al., 2012, Kumprechtová et al., 2019, Salah et al., 2023, Kumprechtová et al., 2024). Το γεγονός ότι στα προϊόντα μας χρησιμοποιείται μόνο στην θερμοσταθερή της μορφή, σημαίνει ότι είναι σταθερή σε κάθε συνθήκη φυσικής καταπόνησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της σύμπηξης (pelleting), σε υγρασία και σε θερμοκρασίες μέχρι 93°C. Ακόμα είναι συμβατή με άλλα συστατικά ζωοτροφών, όπως τα οξέα. Έτσι μπορείτε να είστε πάντα σίγουροι για την τελικό προϊόν το οποίο παραλαμβάνετε.
Τέλος, σε όλα τα προϊόντα μας τα οποία αφορούν τις πιο απαιτητικές περιόδους του ζώου (όπως η γαλακτοπαραγωγική και η μεταβατική περίοδος, πριν και μετά από τον τοκετό) χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό αδρανοποιημένης και ενεργής ζύμης, καθώς πιστεύουμε στην συνεργατική δράση μεταξύ των δύο, κάτι το οποίο υποστηρίζεται και επιστημονικά. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Alejandro Plascencia Jorquera, κτηνίατρο στο Instituto de Investigaciones en Ciencias Veterinarias, Universidade Autonoma de Baja California στο Μεξικό το 2018, παρουσιάστηκε συνεργατική δράση μεταξύ των δύο ζυμών, η οποία οδήγησε σε μεγιστοποιήση των αποτελεσμάτων.
Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να επωφεληθείτε και εσείς από τα πλεονεκτήματα των προϊόντων μας για μικρά και μεγάλα μηρυκαστικά!
Τεχνικός Σύμβουλος Διατροφής, Διαχείρισης & Υγείας Ζώων
Βιβλιογραφία
Beev, G., P. Todorova, and S. Tchobanova. 2007. Yeast cultures in ruminant nutrition. Bulgarian Journal of Agricultural Science 13:357-374.
Chaucheyras, F., G. Fonty, P. Gouet, G. Bertin, and J.-M. Salmon. 1996. Effects of a strain of Saccharomyces cerevisiae (Levucell® SC), a microbial additive for ruminants, on lactate metabolism in vitro. Canadian journal of microbiology 42(9):927-933.
Dias, A., J. Freitas, B. Micai, R. Azevedo, L. Greco, and J. Santos. 2018a. Effect of supplemental yeast culture and dietary starch content on rumen fermentation and digestion in dairy cows. Journal of dairy science 101(1):201-221.
Dias, A., J. Freitas, B. Micai, R. Azevedo, L. Greco, and J. Santos. 2018b. Effects of supplementing yeast culture to diets differing in starch content on performance and feeding behavior of dairy cows. Journal of Dairy Science 101(1):186-200.
Ferraretto, L., R. Shaver, and S. Bertics. 2012. Effect of dietary supplementation with live-cell yeast at two dosages on lactation performance, ruminal fermentation, and total-tract nutrient digestibility in dairy cows. Journal of Dairy Science 95(7):4017-4028.
Fonty, G. and F. Chaucheyras-Durand. 2006. Effects and modes of action of live yeasts in the rumen. Biologia 61(6):741-750.
Habeeb, A. A. M. 2017. Importance of yeast in ruminants feeding on production and reproduction. Ecology and Evolutionary Biology 2(4):49.
Kumprechtová, D., J. Illek, C. Julien, P. Homolka, F. Jančík, and E. Auclair. 2019. Effect of live yeast (Saccharomyces cerevisiae) supplementation on rumen fermentation and metabolic profile of dairy cows in early lactation. Journal of animal physiology and animal nutrition 103(2):447-455.
Kumprechtová, D., H. Legendre, R. Kadek, V. Nenov, M. Briche, N. Salah, and J. Illek. 2024. Dose effect of Actisaf Sc 47 yeast probiotic (Saccharomyces cerevisiae) supplementation on production, reproduction, and negative energy balance in early lactation dairy cows. Translational Animal Science 8:txad132.
Newbold, C. J. and E. Ramos-Morales. 2020. Review: Ruminal microbiome and microbial metabolome: effects of diet and ruminant host. Animal 14:s78-s86.
Nocek, J. E. 1997. Bovine acidosis: implications on laminitis. Journal of dairy science 80(5):1005-1028.
Owens, F., D. Secrist, W. Hill, and D. Gill. 1998. Acidosis in cattle: a review. Journal of animal science 76(1):275-286.
Patra, A. K. 2012. The use of live yeast products as microbial feed additives in ruminant nutrition. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances 7(5):366-375.
Salah, N., H. Legendre, P. P. Pain, C. Berger, V. Nenov, F. Machuron, and M. Briche. 2023. Meta-Analysis Study of the Effects of Yeast Probiotic Supplementation on Milk Production and Energy Corrected Milk of Lactating Dairy Cows. Agricultural Sciences 14(9):1179-1192.
Sanjorjo, R. A., T. Tseten, M.-K. Kang, M. Kwon, and S.-W. Kim. 2023. In Pursuit of Understanding the Rumen Microbiome. Fermentation 9(2):114.