Chinchilla-0004.jpg
    chicken-0001.jpg
    chicken-0004.jpg
    Cow-0003.jpg
    Cow-0005.jpg
    Hunts-0003.jpg
    Hunts-0005.jpg
    Lamb-0004.jpg
    Lamb-0011.jpg
    Pigs-0003.jpg
    Pigs-0009.jpg
    Rabbits-0006.jpg
    Rabbits-0001.jpg
    previous arrow
    next arrow

    Τα εναρκτήρια μίγματα μούσλι και η σημασία τους για την σωστή ανάπτυξη των νεαρών μηρυκαστικών

    Η κατανάλωση στερεάς τροφής για τα νεαρά μηρυκαστικά είναι ζωτικής σημασίας για την μετάβαση τους από προ-μηρυκαστικά σε λειτουργικά μηρυκαστικά ζώα (Coverdale et al., 2004).

    Αν και επικρατεί η άποψη ότι οι χονδροειδείς ζωοτροφές είναι υπεύθυνες για ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας και πιο συγκεκριμένα των λαχνών σε αυτή, η πραγματικότητα διαφέρει (Kertz et al., 2017).

    Η ανάπτυξη των λαχνών της μεγάλης κοιλίας εξαρτάται αποκλειστικά από τα διαθέσιμα πτητικά λιπαρά οξέα και πιο συγκεκριμένα το βουτυρικό οξύ. Αυτά παράγονται από την κατανάλωση και πέψη συμπυκνωμένων ζωοτροφών (Coverdale et al., 2004, Kertz et al., 2017).Blog mousli 2

    Τα εναρκτήρια σιτηρέσια (starter) πέραν της βέλτιστης ανάπτυξης της μεγάλης κοιλίας στην οποία συμβάλουν, ωφελούν ιδιαίτερα και τον παραγωγό καθώς μειώνουν τον χρόνο που το νεαρό μηρυκαστικό χρειάζεται γάλα, προάγοντας τον πρώιμο απογαλακτισμό ενός ώριμου και πλήρως λειτουργικού μηρυκαστικού ζώου (Kertz et al., 1979, Coverdale et al., 2004, Nejad et al., 2012).

    Blog mousli 3Τα πλεονεκτήματα του πρώιμου απογαλακτισμού σε σχέση με την παρατεταμένη διατροφή με γάλα είναι τα εξής:

    1. Η εργασία μειώνεται σημαντικά και επομένως τα λειτουργικά κόστη επίσης μειώνονται (Franklin et al., 2003). Ακόμα, στις εκτροφές όπου απασχολείται η οικογένεια, απελευθερώνεται χρόνος, βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο διαβίωσης.
    2. Τα νεαρά μηρυκαστικά τα οποία απογαλακτίζονται νωρίτερα έχουν λιγότερες πεπτικές διαταραχές (Klein et al., 1987, Nejad et al., 2012).

    Η κοκκομετρία του μίγματος επηρεάζει τόσο το περιβάλλον της μεγάλης κοιλίας, την παραγωγή πτητικών λιπαρών οξέων, όσο και τη δομή και λειτουργία των λαχνών (Kertz et al., 1979, Franklin et al., 2003, Coverdale et al., 2004, Nejad et al., 2012, Hu et al., 2018). Όταν ένα εναρκτήριο μίγμα είναι σε μορφή μούσλι, αυξάνεται η κατανάλωση τροφής, η ημερήσια αύξηση βάρους, η παραγωγή πτητικών λιπαρών οξέων (Kertz et al., 1979, Franklin et al., 2003, Coverdale et al., 2004, Bach et al., 2007, Nejad et al., 2012, Kertz et al., 2017, Ghaffari and Kertz, 2021) αλλά και η πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών (Porter et al., 2007, Nejad et al., 2012, Ghaffari and Kertz, 2021). Αντίθετα, εάν είναι σε μορφή συμπήκτων (pellet), λόγω της μικρής κοκκομετρίας των συστατικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, μειώνοντας τον χρόνο μηρυκασμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή οξικού οξέος και αυξημένη παραγωγή προπιονικού, το οποίο έχει ως πιθανό αποτέλεσμα μειωμένη κατανάλωση τροφής, τυμπανισμούς ή παρακεράτωση των λαχνών της μεγάλης κοιλίας (Kertz et al., 1979, Porter et al., 2007).

    Blog mousli 4

    Εικόνα 1. Οι λάχνες της μεγάλης κοιλίας ενός αρνιού που τρέφεται αποκλειστικά με γάλα (αριστερά) και γάλα με εναρκτήριο μίγμα μούσλι (δεξιά).

    Blog mousli 5

    Εικόνα 2. Οι λάχνες της μεγάλης κοιλίας ενός μοσχαριού που τρέφεται αποκλειστικά με γάλα (αριστερά), γάλα και εναρκτήριο μίγμα μούσλι (κέντρο) και γάλα και χονδροειδείς ζωοτροφές (δεξιά).

    Από τις εικόνες μπορούμε να καταλάβουμε ότι η διαφορά είναι ιδιαίτερα εμφανής στην ανάπτυξη των λαχνών της μεγάλης κοιλίας σε νεαρά μηρυκαστικά που τρέφονται με εναρκτήριο μίγμα μούσλι.

    Η επεξεργασία των πρώτων υλών του μίγματος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πεπτικότητα αλλά και την αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών. Το σογιάλευρο επεξεργασμένο κάτω από υψηλή θερμοκρασία, πίεση και υγρασία οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση τροφής και πεπτικότητα και μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση βάρους σε σχέση με το απλό σογιάλευρο (Ørskov, 1976, Abdelgadir et al., 1984, Reddy and Reddy, 2015, Iommelli et al., 2022). Ακόμα, η διαδικασία αυτή αδρανοποιεί του αντιθρεπτικούς παράγοντες που υπάρχουν στο σογιάλευρο (Ørskov, 1976, Reddy and Reddy, 2015, Iommelli et al., 2022) (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σογιάλευρο που χρησιμοποιούμε εδώ).

    Η επεξεργασία των δημητριακών καρπών (καλαμπόκι, κριθάρι) κάτω από υψηλή θερμοκρασία, πίεση και υγρασία, έχει επίσης ως αποτέλεσμα την υψηλότερη πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών και κυρίως του αμύλου (Ørskov, 1976, Reddy and Reddy, 2015, Iommelli et al., 2022). Αυτό συμβαίνει χάρη στη ζελατινοποίηση του αμύλου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη καταστροφή της κρυσταλλικής του δομής, καθιστώντας μεγαλύτερη την διαθέσιμη επιφάνεια αμύλου προς αποδόμηση στα ένζυμα (αμυλάσες) (Reddy and Reddy, 2015).

    Στο SwiftWean χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό πρώτων υλών υψηλής διατροφικής αξίας. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται καινοτόμες μέθοδοι όπως η διόγκωση και η εξώθηση δίνοντας μας ένα μοναδικό αποτέλεσμα στην Ελληνική αγορά!

    Blog mousli 6

    Εικόνα 3. Διογκωμένο κριθάρι (πάνω αριστερά), κροκέτα εξωθημένου καλαμποκιού και σογιάλευρου (αριστερά πάνω), διογκωμένο και νιφαδοποιημένο καλαμπόκι (κάτω αριστερά), εξωθημένο σογιάλευρο υψηλής πρωτεΐνης (κάτω δεξιά)

    Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να επωφεληθείτε και εσείς από τα πλεονεκτήματα των του εναρκτήριου μούσλι μας για αμνοερίφια και μοσχάρια!

    Περισσότερες πληροφορίες για το SwiftWean εδώ.

    Κωνσταντίνος Δρουμτσέκας

    Τεχνικός Σύμβουλος Διατροφής, Διαχείρισης & Υγείας Ζώων


    Βιβλιογραφία

    Abdelgadir, I., J. Morrill, J. Stutts, M. Morrill, D. Johnson, and K. Behnke. 1984. Effect of processing temperature on utilization of whole soybeans by calves. Journal of Dairy Science 67(11):2554-2559.

    Bach, A., A. Giménez, J. L. Juaristi, and J. Ahedo. 2007. Effects of Physical Form of a Starter for Dairy Replacement Calves on Feed Intake and Performance. Journal of Dairy Science 90(6):3028-3033.

    Coverdale, J., H. Tyler, J. Quigley III, and J. Brumm. 2004. Effect of various levels of forage and form of diet on rumen development and growth in calves. Journal of dairy science 87(8):2554-2562.

    Franklin, S. T., D. M. Amaral-Phillips, J. A. Jackson, and A. A. Campbell. 2003. Health and Performance of Holstein Calves that Suckled or Were Hand-Fed Colostrum and Were Fed One of Three Physical Forms of Starter1. Journal of Dairy Science 86(6):2145-2153.

    Ghaffari, M. H. and A. F. Kertz. 2021. Review: Effects of different forms of calf starters on feed intake and growth rate: A systematic review and Bayesian meta-analysis of studies from 1938 to 2021. Applied Animal Science 37(3):273-293.

    Hu, W., T. Hill, T. Dennis, F. Suarez-Mena, J. Quigley, J. Knapp, and R. Schlotterbeck. 2018. Relationships between starch concentration of dry feed, diet digestibility, and growth of dairy calves up to 16 weeks of age. Journal of dairy science 101(8):7073-7081.

    Iommelli, P., F. Zicarelli, N. Musco, F. Sarubbi, M. Grossi, D. Lotito, P. Lombardi, F. Infascelli, and R. Tudisco. 2022. Effect of Cereals and Legumes Processing on In Situ Rumen Protein Degradability: A Review. Fermentation 8(8):363.

    Kertz, A., T. Hill, J. Quigley Iii, A. Heinrichs, J. Linn, and J. Drackley. 2017. A 100-Year Review: Calf nutrition and management. Journal of dairy science 100(12):10151-10172.

    Kertz, A. F., L. R. Prewitt, and J. P. Everett. 1979. An Early Weaning Calf Program: Summarization and Review. Journal of Dairy Science 62(11):1835-1843.

    Klein, R. D., R. L. Kincaid, A. S. Hodgson, J. H. Harrison, J. K. Hillers, and J. D. Cronrath. 1987. Dietary Fiber and Early Weaning on Growth and Rumen Development of Calves1. Journal of Dairy Science 70(10):2095-2104.

    Nejad, J. G., N. Torbatinejad, A. A. Naserian, S. Kumar, J. D. Kim, Y. H. Song, C. S. Ra, and K. I. Sung. 2012. Effects of processing of starter diets on performance, nutrient digestibility, rumen biochemical parameters and body measurements of brown swiss dairy calves. Asian-Australas J Anim Sci 25(7):980-987.

    Ørskov, E. 1976. The effect of processing on digestion and utilization of cereals by ruminants. Proceedings of the nutrition Society 35(2):245-252.

    Porter, J. C., R. G. Warner, and A. F. Kertz. 2007. Effect of Fiber Level and Physical Form of Starter on Growth and Development of Dairy Calves Fed No Forage. The Professional Animal Scientist 23(4):395-400.

    Reddy, G. and Y. Reddy. 2015. Extrusion technology. Animal Feed Technology. Satish Serial Publishing House, New Delhi:311-326.


    Εργοστάσιο: 3ο Χλμ. Πτολεμαΐδας - Γαλάτειας

    Κατάστημα: Μακεδονομάχων 43 & Χρυσ. Σμύρνης

    Τηλέφωνο: 2463023078 Κινητό: 6932387751

    e-Mail: info@droumtsekas.gr

    Social Media

    Παρακολουθούμε και ενημερώνουμε τακτικά το περιεχόμενο μας, ακολουθείστε τις ιστορίες μας μέσα από τα Social Media.