Chinchilla-0004.jpg
    chicken-0001.jpg
    chicken-0004.jpg
    Cow-0003.jpg
    Cow-0005.jpg
    Hunts-0003.jpg
    Hunts-0005.jpg
    Lamb-0004.jpg
    Lamb-0011.jpg
    Pigs-0003.jpg
    Pigs-0009.jpg
    Rabbits-0006.jpg
    Rabbits-0001.jpg
    previous arrow
    next arrow

    Πώς να διαβάσετε σωστά την ετικέτα

    EtiketesΌλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε. Ανεξάρτητα από το εάν είστε επαγγελματίας ή χομπίστας κτηνοτρόφος αλλά και από τα ζώα τα οποία εκτρέφετε, το να αποφασίσετε ποια ζωοτροφή θα χρησιμοποιήσετε είναι ένας, αν όχι ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία αλλά και την οικονομικότητα της εκτροφής.

    Οι ετικέτες ζωοτροφών έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τον πιθανό αγοραστή να επιλέξει το προϊόν το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των ζώων του. Πως όμως θα διαβάσετε σωστά μία ετικέτα και θα την καταλάβετε πραγματικά;

    Ξεκινώντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ετικέτες στις ζωοτροφές είναι υποχρεωτικές από την νομοθεσία. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε σωστή σύγκριση ανάμεσα στις διάφορες εταιρίες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να συμπεριληφθεί σε μία ετικέτα και είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι μπορείτε να προσδιορίσετε και τι όχι από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται.

     

     

    ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ

     

    1. Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΟΤΡΟΦΗΣ

    • Πλήρης ζωοτροφή: σε σύνθετες ζωοτροφές που με βάση τη σύνθεσή τους μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες των ζώων.
    • Συμπληρωματική ζωοτροφή: σε σύνθετες ζωοτροφές που μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες των ζώων μόνο σε συνδυασμό με άλλες ζωοτροφές.
    • Ανόργανη ζωοτροφή: σε συμπληρωματικές ζωοτροφές που έχουν τουλάχιστον 40% τέφρα, οι γνωστοί σε όλους ισορροπιστές.
    • Πλήρες υποκατάστατο γάλακτος: σε σύνθετες ζωοτροφές που χορηγούνται υπό ξηρή μορφή ή διαλυμένες με υγρό ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος.

    2. ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΖΩΟΥ

    Το είδος ή το παραγωγικό στάδιο του ζώου για το οποίο προορίζεται η σύνθετη ζωοτροφή π.χ. αγελάδα γαλακτοπαραγωγής, παχυνόμενοι χοίροι κ.λ.π.

    3. ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΥΛΕΣ

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΥΛΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ:

       Ι. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΥΛΕΣ: Ουσίες που προστίθενται στις ζωοτροφές για συγκεκριµένο τεχνολογικό σκοπό.

    • Συντηρητικά: ουσίες ή, ανάλογα µε την περίπτωση, µικροοργανισµοί που προστατεύουν τις ζωοτροφές από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους µικροοργανισµούς ή τους µεταβολίτες τους.
    • Αντιοξειδωτικά: ουσίες που παρατείνουν τον χρόνο διατήρησης των ζωοτροφών και των πρώτων υλών ζωοτροφών και τις προστατεύουν από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση.
    • Συνδετικές ουσίες: ουσίες οι οποίες αυξάνουν την τάση των σωµατιδίων των ζωοτροφών να προσκολλώνται.
    • Αντισυσσωµατοποιητικοί παράγοντες: ουσίες που µειώνουν την τάση µεµονωµένων σωµατιδίων µιας ζωοτροφής να προσκολλώνται.

       ΙΙ. ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΥΛΕΣ: Ουσίες οι οποίες, όταν προστίθενται στις ζωοτροφές, βελτιώνουν ή µεταβάλλουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες των ζωοτροφών ήτα οπτικά χαρακτηριστικά των τροφών ζωικής προέλευσης.

    • Χρωστικές ουσίες: ουσίες που προσθέτουν χρώµα ή αποκαθιστούν το χρώµα στις ζωοτροφές ή ουσίες οι οποίες, όταν δοθούν στα ζώα, προσθέτουν χρώµα σε τρόφιµα ζωικής προέλευσης.
    • Αρωµατικές σύνθετες ουσίες: ουσίες οι οποίες όταν ενσωµατώνονται στις ζωοτροφές αυξάνουν την οσµή ή τη γευστικότητά τους.

       ΙΙΙ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΥΛΕΣ

    • Ουρία και τα παράγωγά της
    • Αµινοξέα, άλατα αµινοξέων και ανάλογες ουσίες.
    • Ενώσεις ιχνοστοιχείων.
    • Βιταµίνες, προβιταµίνες και χηµικώς προσδιορισµένες ουσίες παρόµοιου αποτελέσµατος.

       IV. ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΥΛΕΣ: πρόσθετες ύλες που χρησιµοποιούνται για να επιδράσουν θετικά στην απόδοση των ζώων που είναι υγιή ή οι οποίες χρησιµοποιούνται για να επιδράσουν θετικά στο περιβάλλον.

    • Bελτιωτικά της πεπτικότητας: ουσίες, οι οποίες όταν χορηγηθούν στα ζώα καθιστούν την τροφή τους πιο εύπεπτη επενεργώντας σε ορισµένες πρώτες ύλες των ζωοτροφών.
    • Σταθεροποιητές της χλωρίδας των εντέρων: μικροοργανισμοί ή άλλες χημικώς καθορισθείσες ουσίες οι οποίες όταν χορηγηθούν στα ζώα επιδρούν θετικά στη χλωρίδα του εντέρου.
    1. Kοκκιδιοστατικά και ιστοµονοστατικά.
    2. Η περιεκτικότητα σε αναλυτικά στοιχεία (χημική ανάλυση).

    4. Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ), πρέπει να αναγράφεται, με μόνο μια τιμή για κάθε αναλυτικό στοιχείο και όχι ως μέγιστο ή ελάχιστο ή εντός εύρους τιμών. Ο αριθμός των στοιχείων που πρέπει να αναγράφονται, αναφέρεται παρακάτω και ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία της σύνθετης ζωοτροφής (π.χ. πλήρης ζωοτροφή, συμπληρωματική ζωοτροφή, ανόργανη ζωοτροφή κ.λ.π) και το είδος του ζώου (π.χ. Χοίροι, Μηρυκαστικά, Οικιακά ζώα) για το οποίο προορίζεται.

       Στις πλήρεις ζωοτροφές:

    • οι ολικές λιπαρές ουσίες, οι ολικές αζωτούχες ουσίες, οι ινώδεις ουσίες, η ολική τέφρα για όλα τα ζώα και επιπλέον:
    • η λυσίνη για τους χοίρους.
    • η μεθειονίνη για τα πτηνά.

       Στις συμπληρωματικές ζωοτροφές:

    • οι ολικές αζωτούχες ουσίες, οι ολικές λιπαρές ουσίες, οι ινώδεις ουσίες, η ολική τέφρα για όλα τα ζώα και επιπλέον:
    • το ασβέστιο, και ο φώσφορος εφόσον είναι ≥ 5 % και ≥ 2 % αντίστοιχα για όλα τα ζώα.
    • το μαγνήσιο εφόσον είναι ≥ 0,5 % στα μηρυκαστικά
    • η λυσίνη για τους χοίρους
    • η μεθειονίνη για τα πτηνά.
    • iii. Στις ανόργανες ζωοτροφές
    • το ασβέστιο, ο φώσφορος και το νάτριο για όλα τα ζώα και επιπλέον:
    • το μαγνήσιο για τα μηρυκαστικά.

    5. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

    Η αναφορά των πρώτων υλών στις σύνθετες ζωοτροφές γίνεται με την ειδική τους ονομασία και όχι με την κατηγορία στην οποία ανήκουν π.χ. αραβόσιτος αντί δημητριακοί καρποί, σογιάλευρο αντί υποπροϊόντα σπορελαιουργίας κ.λ.π) . Επίσης οι πρώτες ύλες αναφέρονται κατά φθίνουσα τάξη και με αναγραφή των ποσοστών της κατά βάρους συμμετοχής τους, στα οποία ποσοστά επιτρέπεται ανοχή ±15%, επί της αναγραφόμενης τιμής.

    Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: Όταν μια ζωοτροφή περιέχει γενετικά τροποποιημένο οργανισμό π.χ. αραβόσιτο ή σόγια δίπλα στο όνομα τις πρώτης ύλης θα αναφέρει τις λέξεις: «γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος/σόγια». Εναλλακτικά αυτό μπορεί να αναγράφεται ως υποσημείωση αλλά με ίδιου μεγέθους γραμματοσειράς ως εξής: «Το παρόν προϊόν περιέχει γενετικώς τροποποιημένο οργανισμό…(το όνομα του οργανισμού)».

    6. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

    Οδηγίες χρήσης από τις οποίες να προκύπτει ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται π.χ. συμπληρωματική ζωοτροφή που ενσωματώνεται σε ποσοστό x % στην πλήρη ζωοτροφή, ή χορηγείται μαζί με χονδροειδείς ζωοτροφές κ.λ.π.

    7. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗΣ

    Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση ή η έδρα της Εταιρείας του υπεύθυνου για τη σήμανση.

    Ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον απαιτείται ο αριθμός έγκρισης ή ο αριθμός εγγραφής που έχει χορηγηθεί από τη Δ/νση Εισροών Ζωικής Παραγωγής ή τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής όπου βρίσκεται η εγκατάσταση, αντίστοιχα.

    8. Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ

    Η καθαρή ποσότητα σε μονάδες μάζας για τα στέρεα ή όγκου για τα υγρά.

    9. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ

    Η διάρκεια αποθήκευσης στην περίπτωση ζωοτροφών που υπόκεινται σε μικροβιακή αλλοίωση, δηλώνεται με την έκφραση «να καταναλωθεί πριν από …(ημέρα-μήνας-έτος)». Με τον ίδιο τρόπο δηλώνεται η διάρκεια αποθήκευσης και στις σύνθετες ζωοτροφές στις οποίες έχουν ενσωματωθεί προϊόντα όπως οι πρόσθετες ύλες. Όταν αυτές οι πρόσθετες ύλες έχουν διαφορετικές ημερομηνίες λήξης μεταξύ τους, η ημερομηνία που αναγράφεται είναι αυτή που λήγει πρώτη. Στις άλλες περιπτώσεις αναγράφεται η ένδειξη «να καταναλωθεί κατά προτίμηση πριν από….(ημέρα-μήνας-έτος)».

     

    ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ

     

    1. ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

    Αν και υπάρχουν κάποια ελάχιστα “στάνταρ” ως προς την ποιότητα και ασφάλεια των ζωοτροφών, ο ποιοτικός έλεγχος διαφέρει πολύ μεταξύ των διαφόρων εταιριών, με πολλές από αυτές να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να παρέχουν στους πελάτες τους τα καλύτερα δυνατόν προϊόντα. Επομένως, είναι σημαντικό να ερευνήσετε την προσέγγιση της εκάστοτε εταιρίας.

    2. Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΒΑΣΙΣΤΕΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΖΩΟΤΡΟΦΗ

    Παρόμοια με τον ποιοτικό έλεγχο, δεν κάνουν όλες οι εταιρίες την ίδια έρευνα πριν δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν με το οποίο θα ταΐσετε τα ζώα σας έχει ερευνηθεί και δοκιμαστεί διεξοδικά. Για να γνωρίζετε λοιπόν ότι ένα προϊόν ανταποκρίνεται σε αυτά τα οποία ισχυρίζεται μία εταιρία, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει έρευνα η οποία το υποστηρίζει.

    3. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

    Ο υπολογισμός του κόστους των ζωοτροφών ανά ζώο ανά ημέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε την αξία της εκάστοτε ζωοτροφής. Για παράδειγμα ένα συμπύκνωμα με υψηλότερη τιμή, το οποίο όμως χρησιμοποιείται σε χαμηλότερη δοσολογία, συχνά κοστίζει λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι μία φθηνότερη ζωοτροφή δεν σημαίνει απαραίτητα και μείωση του κόστους εκτροφής.

    Στην Αφοί Δρουμτσέκα είμαστε περήφανοι για αυτά που δεν μπορείτε να δείτε στις ετικέτες μας. Μελετάμε πάντα τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην διατροφή, πραγματοποιούμε δοκιμές σε συνεργάτες για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας δουλεύουν, συνεχώς τελειοποιούμε τις συνθέσεις μας, συνεργαζόμαστε με εγκεκριμένα εργαστήρια και προσπαθούμε να διατηρούμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο στον ποιοτικό μας έλεγχο.

    Με λίγα λόγια καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας είναι όσο το δυνατόν καλύτερα. Επικοινωνήστε μαζί μας και διαπιστώστε το και εσείς σήμερα.

     

    Κωνσταντίνος Δρουμτσέκας

    Τεχνικός Σύμβουλος Διατροφής, Διαχείρισης & Υγείας Ζώων


    Εργοστάσιο: 3ο Χλμ. Πτολεμαΐδας - Γαλάτειας

    Κατάστημα: Μακεδονομάχων 43 & Χρυσ. Σμύρνης

    Τηλέφωνο: 2463023078 Κινητό: 6932387751

    e-Mail: info@droumtsekas.gr

    Social Media

    Παρακολουθούμε και ενημερώνουμε τακτικά το περιεχόμενο μας, ακολουθείστε τις ιστορίες μας μέσα από τα Social Media.