Chinchilla-0004.jpg
    chicken-0001.jpg
    chicken-0004.jpg
    Cow-0003.jpg
    Cow-0005.jpg
    Hunts-0003.jpg
    Hunts-0005.jpg
    Lamb-0004.jpg
    Lamb-0011.jpg
    Pigs-0003.jpg
    Pigs-0009.jpg
    Rabbits-0006.jpg
    Rabbits-0001.jpg
    previous arrow
    next arrow

    Το τέλειο σιτηρέσιο

    To teleio sitiresioΤο διαδίκτυο έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο πρόσβασης και διάδοσης των πληροφοριών, μεταξύ άλλων σε εξειδικευμένους τομείς. Ενώ αυτή η ψηφιακή εποχή προσφέρει άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την παραπληροφόρηση.

    Η διατροφή των μηρυκαστικών είναι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο και περίπλοκο κομμάτι της ζωικής παραγωγής. Οι αξιόπιστες πληροφορίες σε αυτόν τον τομέα είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η υγεία και η παραγωγικότητα των ζώων, καθώς και η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων. Ωστόσο, το διαδίκτυο έχει καταστεί πρόσφορο έδαφος για παραπληροφόρηση με δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες.

    Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι μέσω μη επαληθευμένων πηγών. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα ιστολόγιο ή έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλασάροντας όνειρα θερινής νυκτός, ανεξάρτητα από τα προσόντα ή την ακρίβεια των πληροφοριών του.

    Πώς είναι δυνατόν να στηθεί η διατροφή μιας εκτροφής χωρίς να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που την επηρεάζουν και δεν είναι καθόλου ίδιοι με του γείτονα;

    Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πολλαπλασιασμός παραπλανητικών συμβουλών και ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών που μπορούν να μπερδέψουν τους κτηνοτρόφους, ακόμη και τους επαγγελματίες του κλάδου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία εξάπλωση μύθων και παρανοήσεων σχετικά με τη διατροφή των μηρυκαστικών, θολώνοντας περαιτέρω τα νερά για όσους αναζητούν αξιόπιστες πληροφορίες.

    Είναι όμως, μόνο οι “γκουρού” της διατροφής υπαίτιοι;

    Μια άλλη πρόκληση πρέπει να ξεπεραστεί είναι το φαινόμενο του αντίλαλου ειδήσεων (eco chambers). Όπως ένας ήχος πολλαπλασιάζεται μέσα σε ένα δωμάτιο που ευνοεί τον αντίλαλο, έτσι ακριβώς ενισχύεται η δύναμη μιας πληροφορίας, μιας πεποίθησης, μιας ιδέας που αναπαράγονται μέσα σε ένα κλειστό σύστημα, στο οποίο οι διαφορετικές ή ανταγωνιστικές απόψεις λογοκρίνονται απορρίπτονται ή δεν εκπροσωπούνται ισότιμα και με την ίδια συχνότητα.

    Στα πλαίσια της διατροφής των μηρυκαστικών, αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι ενδέχεται να περιβάλλουν τους εαυτούς τους ακούσια με παραπληροφόρηση που ενισχύει τις προκαταλήψεις τους, αντί να αναζητούν διαφορετικές οπτικές και επιστημονικά στοιχεία. Είναι δυνατόν, κάποιος που εκτρέφει προβατίνες στο βουνό, να φέρνει στα μέτρα του το πρότυπο για ενσταβλισμένα και βελτιωμένα ζώα ή ο κτηνοτρόφος από την Φλώρινα να ακολουθεί τις οδηγίες του Πελλοπονήσιου συναδέλφου του. Από ποιόν ξεκινάει λοιπόν το λάθος;

    Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της παραπληροφόρησης είναι απαραίτητο οι κτηνοτρόφοι να αναζητούν αξιόπιστες πηγές και να συμβουλεύονται εξειδικευμένους συνεργάτες σε περίπτωση αμφιβολίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει το τέλειο σιτηρέσιο, το τέλειο φύραμα, η τέλεια ή η χειρότερη ζωοτροφή.

    Κλείνοντας ας κρατάμε πάντα στο νου μας ότι “όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι”.

    Κωνσταντίνος Δρουμτσέκας

    Τεχνικός Σύμβουλος Διατροφής, Διαχείρισης & Υγείας Ζώων


    Factory: 3ο klm. Ptolemaidas - Galatias

    Store: Makedonomachon 43 & Xris. Smirnis

    Phone: 2463023078 Mobile: 6932387751

    e-Mail: info@droumtsekas.gr

    Social Media

    We regularly monitor and update our content, follow our stories through Social Media.